Home » Seizoen 2014 - 2015 » Toernooien

Toernooien

Jac Hensen Toernooi, 13 & 20 april, Ede

De afgelopen twee weken werd in Ede bij damclub De Kroonschijf het sneldamkampioenschap Van de Gemeente Ede gehouden. Dit damtoernooi wordt elk jaar door de vier damclubs van de gemeente Ede georganiseerd, De Kroonschijf , B.D.V. , D.C.E. en D.E.S. De opkomst viel een beetje tegen maar de dammers die mee deden streden met volle inzet. In de hoofdklasse was het een spannende strijd tussen Wijnand Voskuil van D.E.S.- Lunteren En Coen Bommel van B.D.V. - Bennekom. In de voorlaatste ronde speelden de twee remise tegen elkaar. Wijnand behield hiermee een puntje voorsprong op Coen. De wisselbeker en eerste plaats was nu met 21 punten voor Wijnand Voskuil. In de eerste klasse was er succes voor Henk-Jan v.d. Kolk uit Bennekom. Henk-Jan stond van het begin af aan bovenaan en hield de concurrentie op afstand. Henk-Jan nam de wisselbeker over van clubgenoot Chris Versteege. In de tweede klasse ging de titel naar de Lunterse damster Melanie Voskuil Melanie kende een stroeve start maar won in de beslissende fase de laatste drie partijen op rij van de concurrenten voor de titel. Melanie behaalde 12 punten en bleef Dennis Bos eveneens uit Lunteren twee punten voor. Bij de huisdammers werd Rik van de Weerd uit Ederveen opnieuw kampioen. Rik behaalde in een groep met de tweede klasse zeven punten. De prijswinnaars kregen de prijzen uitgereikt door de mede-organisator Jaap Heij. De prijzen waren beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor Jac Hensen herenmode. De groepwinnaars kregen tevens een waardebon van de kledingzaak als prijs.

Eindstanden

Hoofdklasse

 1. Wijnand Voskuil 14-21 (DES Lunteren)
 2. Coen Bommel    14-20 (BDV Bennekom)
 3. Evert Jochemsen 14-15 (Kroonschijf Ede)
 4. Jaap Heij             14-14(DES Lunteren)

 

Eerste klasse

 1. Henk-Jan v.d. Kolk 14-16 (BDV Bennekom)
 2. Frans Elbertsen      14-10 (Kroonschijf Ede)
 3. Koos Hoekzema     14-9 (Kroonschijf Ede)
 4. Erwin Jochemsen    14-7 (Kroonschijf Ede)

 

Tweede klasse finale

 1. Melanie Voskuil            7-12 (DES Lunteren)
 2. Dennis Bos                 7-10 (DES Lunteren)
 3. Johan Teunissen          7-8 (Kroonschijf Ede)
 4. Mark ter Hofte             7-7 (BDV Bennekom)
 5. Reinard v.d. Lagemaat 7-6 (DCE Ederveen)
 6. Geurt Hendriksen         7-5 (Kroonschijf Ede)
 7. Ries van Ee                  7-4 (DES Lunteren)
 8. Michel Hendriksen          7-4 (Kroonschijf Ede)

 

Tweede klasse B

 1. Arnold van Harn       7-12 (Kroonschijf Ede)
 2. Ab van Beek            7-12 (DCE Ederveen)
 3. Henk Donkelaar        7-8 (DCE Ederveen)
 4. Eeuwoud v.d. Heuvel 7-8 (Ede)
 5. Rob Vogelezang        7-6 (Kroonschijf Ede)

 

Huisdammers

 1. Rik v.d. Weerd 7-7 (DCE Ederveen)
 2. Peter Brinkman 7-2 (DCE Ederveen)

Donderdag 12-02 2015: D.V. Slagvaardig - De Kroonschijf

Dit jaar was De Kroonschijf opnieuw uitgenodigd voor het nederlaag toernooi van Slagvaardig Wamel. Vorig jaar wisten we het toernooi te winnen met een gelijkspel. Dit jaar zou het moeilijker worden. Om kans te maken op de prijs van 100 euro zouden we met minstens 4 punten verschil moeten winnen.

De Kroonschijf had een team van 8 spelers op de been gebracht. Aan bord 8 kwam Rob Vogelezang al in de opening een schijf achter. Zijn tegenstander Niek van Zoelen buitte het schijfvoordeel goed uit en wist niet lang daarna de partij in zijn voordeel te beslissen. Aan bord 3 speelde Frans Elbertsen (met zwart) tegen Theo Meurs; op de 20e zet speelde deze 39-33, zie diagram.

Zwart maakte handig gebruik van dit buitenkansje en trakteerde zijn tegenstander op een leuke damzet: 13-19, x, 23-28, x, x, x, 25-30, x, 15-20, x, 10 x 50, en wit kon meteen opgeven.

Even later profiteerde Arnold van Harn van fout achterlopen van opponent Cees Buis, en combineerde met een 1 om 3 eveneens naar dam. Ook hier was de strijd meteen beslist. Ook Evert Jochemsen verraste zijn tegenspeler Henk Bracht met een damzet. Niet lang daarna was het voordeel dusdanig groot geworden dat ook voor laatstgenoemde verder spelen geen zin meer had. De Edenaren stonden nu met 4 punten voor. Michel Hendriksen en Harry Verploegen konden in het eindspel allebei doorbreken; geen van beiden had een beslissend voordeel zodat hier besloten werd tot remise. Ook Aart Jochemsen en routinier Anton Janssen speelden een gelijkopgaande wedstrijd, die terecht in een puntendeling eindigde. Erwin Jochemsen belandde tegen Rien van Rossum in een nadelig eindspel. Er was nog 1 remise variant. Helaas zag Erwin deze over het hoofd en moest derhalve beide punten inleveren. Hiermee was de voorsprong geslonken tot 2 punten. De langste partij van de avond was die tussen Koos Hoekzema en Carl Meier. Zij gaven elkaar geen duimbreed toe zodat ook hier een remise de meest logische uitslag was. Hiermee was de eindstand uitgekomen op 9-7 in het voordeel van de Kroonschijf. De 100 euro gaat dit jaar aan ons voorbij.

Maandag 15 september 2014: Rabobank toernooi